Openbare Basisschool 't Reigerbos

    Nieuwsbrief 17 maart 2023

    In deze nieuwsbrief:

    Feline uit groep 8a wint Nationale Voorleeswedstrijd in de regio en in Rotterdam

    Inloopochtenden

    Over De Tweede Wereldoorlog

    Pasen

    Leeslijst Matilda

    Bericht over de locatie in het Koningskwartier

    Bouwput bij de noodlocatie en aansluiting op netstroom

    Agenda

    Informatie Centrum Jeugd en Gezin en GGD

    Reanimatiecursus

    Feline uit groep 8a wint Nationale Voorleeswedstrijd in de regio en in Rotterdam 

    Feline heeft, nadat zij eerder dit jaar de voorronde heeft gewonnen op 't Reigerbos, daarna ook in de regio gewonnen en in Rotterdam. Feline mag nu door naar de halve finale. Wij wensen haar veel succes ! 

     

    Inloopochtenden

    U bent weer van harte welkom om een kwartiertje te komen kijken in de groep van uw kind.

    Locatie Zaagmolenpad:  

    Vrijdag 31 maart:            4/5C

    Dinsdag 11 april:             1/2B, 3A, 3C, 4A,7B  

    Woensdag 12 april:         1/2A, 1/2D, 4B, 5B, 7A  

    Donderdag 13 april:        1/2C, 6A, 6C  

    Vrijdag 14 april:               3B, 5A, 6B

    Locatie Koningskwartier:  

    Donderdag 20 april: 1/2F en 8b, 7/8C, 8a  

    Over De Tweede Wereldoorlog 

    Met de bovenbouw gaan wij het in april hebben over De Tweede Wereldoorlog. Wij zijn op zoek naar een enthousiaste opa of oma die zijn of haar persoonlijke ervaringen en verhalen kan overbrengen op onze leerlingen. Wilt u ons helpen dan kunt u contact opnemen met r.denarend@reigerbos.nl. Alvast bedankt voor het meedenken.

    Pasen

    Op donderdag 6 april vieren wij Pasen op school! We starten de dag met een Paasontbijt in de klas, verzorgd door de Ouderraad. De kleuterklassen gaan na het ontbijt eieren zoeken, de groepen 3 t/m 8 hebben een groepsdoorbroken creamiddag met als thema Lente/Pasen. Wilt u uw kind een bord, beker en bestek voorzien van naam meegeven voor het ontbijt? Dit mag worden meegegeven vanaf dinsdag 4 april.

    Leeslijst Matilda

    Hoi, ik ben Matilda. Ik ben een echte boekenwurm. Ik leen stapels boeken in de bibliotheek. Hier vind je de boeken die ik deze keer de leukste vond!

    Bericht over de locatie in het Koningskwartier

    Op dit moment wordt er gewerkt aan ons gebouw om het weer gebruiksklaar te maken. Naast het verplaatsen krijgt het gebouw ook wat flinke upgrades. Zo wordt de ventilatie aangepakt, deze wordt sterker en gaat zowel verwarmen als koelen. Hierdoor blijft het klimaat in het gebouw constant op orde. Daarnaast krijgt het hele gebouw een nieuwe vloer en wordt er in het speellokaal een val dempende gymvloer gelegd.  

    Voor nu staat de oplevering gepland vlak voor de meivakantie. Dit betekent dat wij in de meivakantie gaan verhuizen. Meer informatie hierover zal later volgen.

    Ook hebben wij al een datum geprikt voor de feestdag om de opening van ons nieuwe gebouw te vieren. Dit zal op 15 juni plaatsvinden. Het programma volgt later nog.

    Bouwput bij de noodlocatie en aansluiting op netstroom

    Vorige week is de gemeente gestart met het dichtmaken van het gat en het verwijderen van de bestaande hekken bij onze noodlocatie aan de Koning Willem-Alexanderlaan. Wij waren hiervan niet op de hoogte en ook onze contactpersoon bij de gemeente wist niet dat ze hier al mee van start zijn gegaan.  

    Wij hebben de gemeente verzocht zich aan de eerder gemaakte afspraak te houden en ons op tijd op de hoogte te brengen van werkzaamheden. Zo kunnen wij u en de leerkracht voorbereiden op wat komen gaat. Daarnaast hebben wij aangegeven te verwachten dat er rekening wordt gehouden met schooltijden, zeker bij werkzaamheden waar veel geluidsoverlast van komt. Gelukkig geven de leerkrachten aan geen overlast te hebben ervaren van de huidige werkzaamheden.

    In de voorjaarsvakantie zijn de noodlokalen door Liander aangesloten op netstroom. Dit betekent ook dat de aggregaat die buiten stond verwijderd is.

    DatumTijdActiviteit
    Vrijdag 31 maart 2023 Inloopochtend groep 4/5c
    Maandag 3 april 2023 Studiedag, kinderen vrij
    Vrijdag 7 april 2023 Goede Vrijdag, kinderen vrij 
    Maandag 10 april 2023  2e Paasdag, kinderen vrij 
    Dinsdag 11 april 2023            Inloopochtend groepen 1/2B, 3A, 3C, 4A,7B 
    Woensdag 12 april 2023  Inloopochtend groepen 1/2A, 1/2D, 4B, 5B, 7A
    Donderdag 13 april 2023 Inloopochtend groepen 1/2C, 6A, 6C  
    Vrijdag 14 april 2023 Inloopochtend groep  3B, 5A, 6B
    Donderdag 20 april 2023 Inloopochtend groep 1/2F, 8B, 7/8C, 8A
    Vrijdag 21 april 2023 Koningsspelen
     Zaterdag 22 april 2023 t/m zondag 7 mei 2023 Meivakantie 
    Donderdag 18 mei 2023 Hemelvaartsdag, kinderen vrij
    Vrijdag 19 mei 2023 Vrije dag voor de kinderen
    Maandag 29 mei 2023 2e Pinksterdag, kinderen vrij

    Seksuele ontwikkeling en opvoeding 4-12 jaar

    De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al bij de geboorte. Je kind zet zelf de stappen in zijn of haar ontwikkeling. Als ouder geef je je kind daarvoor ruimte en veiligheid. Je stelt regels en beantwoord vragen. Ook breng je je kind waarden en normen bij.

    4-6 jaar: Kleuters spelen uit nieuwsgierigheid doktertje met een ander kind. Hiermee ontdekken ze elkaars lichaam. Ook kan je kind steeds meer vragen gaan stellen.

    Tip: Spreek een aantal regels af met je kind. Bijvoorbeeld dat je kind geen doktertje hoeft te spelen als je kind of de ander dat niet wil. En dat je elkaar geen pijn mag doen.

    Tip: Neem vragen serieus, je hoeft niet bang te zijn dat je je kind teveel vertelt. Als je het lastig vindt vragen te beantwoorden, lees voor uit een boekje dat erover gaat.

    6-9 jaar: Kinderen vinden het niet altijd meer fijn zich in hun blootje te laten zien. Respecteer die wens. Hiermee leert je kind grenzen aan te geven. En ervaart dat anderen die horen te respecteren.

    Eerste verliefdheden en de spanning die daar bij hoort komen voorbij. Ook media gaat een rol spelen in het beeld dat je kind opbouwt over relaties en seksualiteit.

    Tip: Kinderen krijgen in deze fase meer behoefte aan informatie over vriendschappen, verliefdheid en geslachtsdelen. Goed om hier over te praten en hen te leren grenzen aan te geven. Het beste is daarbij de geslachtsdelen bij hun officiële naam te noemen.

    9-12 jaar: de pre-puberteit, met de daarbij horende lichamelijke en hormonale veranderingen. 

    Tip: Praten over de (komende) lichamelijke veranderingen zoals lichaamsbeharing, groei van borsten, menstruatie, baard in de keel, eerste zaadlozing etc. 

    Tip: Kinderen gaan ook ontdekken tot wie ze seksueel worden aangetrokken. En sociale media gaat een grotere rol spelen. Vind je het lastig om hier over in gesprek te gaan met je kind? Laat eens een boek rondslingeren in huis. Boekentip: ‘Seks en zo’ van Robie H. Harris.

    Meer informatie: www.cjghm.nl / zoek op seksuele ontwikkeling

    Seksuele ontwikkeling en opvoeding 0-4 jaar

    De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al bij de geboorte. Je kind zet zelf de stappen in zijn of haar seksuele ontwikkeling. Als ouder geef je je kind daarvoor ruimte en veiligheid. Je stelt regels en beantwoord vragen. Je brengt je kind waarden en normen bij.

    0-1 jaar: Baby’s worden graag geknuffeld. Dat geeft een gevoel van veiligheid en zorgt ervoor dat ze zich kunnen hechten aan de ouders/verzorgers. Een kind dat veel wordt geknuffeld denkt later positiever over zichzelf en zijn lichaam. 

    Vanaf zes maanden begint je baby zijn lichaam te ontdekken en zal bij toeval zijn geslachtsdelen aanraken. 

    Tip: Geef je baby hiervoor de ruimte door bijvoorbeeld de luier iets langer uit te laten bij het verschonen. Schrik niet als jouw baby weleens een erectie krijgt. Dit is een hele normale reactie en heeft niks te maken met seksuele opwinding. 

     

    1-4 jaar: Peuters worden zich steeds meer bewust van hun eigen lichaam. Ze worden ook nieuwsgierig naar het lichaam van andere kinderen en hun ouders. Door het spelen van doktertje gaan ze op ontdekking.

    Tip: Spreek een aantal regels af met je kind. Bijvoorbeeld dat je kind geen doktertje hoeft te spelen als je kind of de ander dat niet wil. En dat je elkaar geen pijn mag doen.

    Ook komen ze in de ‘vieze woorden fase’ waarbij ze te pas en te onpas woorden als ‘poep’, ‘pies’ en ‘piemel’ roepen. 

    Tip: kinderen roepen deze ‘vieze’ woorden om een reactie te krijgen, vaak weten ze nog niet wat ze ermee bedoelen. Negeer het gedrag, vaak stopt een kind als de verwachte reactie niet komt.

    Meer informatie: www.cjghm.nl / zoek op seksuele ontwikkeling

    Reanimatie cursus

    Wilt u leren hoe u iemands leven kunt redden? Onze reanimatie cursus is perfect voor iedereen die deze vaardigheden wil leren. In deze cursus leert u hoe u moet  reanimeren en hoe u een AED gebruikt. De cursus duurt 3 uur en wordt gegeven door gecertificeerde instructeurs. De kosten van de cursus bedragen slechts 50 euro. Informeer bij uw zorgverzekeraar over het vergoeden van de kosten.

    De basis cursus wordt gehouden op:

    Dinsdag 18 april van 19:00 uur tot 22:00 uur, Dorpshuis Swanla Zevenhuizen

    Donderdag 25 mei van 19:00 uur tot 22:00 uur, Dorpshuis Op Moer Moerkapelle

    Dinsdag 6 juni van 19:00 uur tot 22:00 uur, Dorpshuis Swanla Zevenhuizen

    De herhalingscursus word gehouden op:

    Donderdag 20 april van 19:00 uur tot 21:30 uur, Dorpshuis Op Moer Moerkapelle

    Dinsdag 23 mei van 19:00 uur tot 21:30 uur, Dorpshuis Swanla Zevenhuizen

    Donderdag 22 juni van 19:00 uur tot 21:30 uur, Dorpshuis Op Moer Moerkapelle

    Inschrijven kan via de website en via de E-mail;

    Info@dejongveiligheidsacademie.nl

    www.dejongveiligheidsacademie.nl

    Schrijf u vandaag nog in en leer hoe u levens kunt redden!