Openbare Basisschool 't Reigerbos

  Nieuwsbrief 14 april 2023

  In deze nieuwsbrief:

  Koningsspelen

  Schoolreis

  Terugblik studiedag 3 april 2023

  Inloopochtend locaties Koningskwartier

  Pasen

  Kids Top 20! Wat een feest!

  Voorjaar bij de kleuters - bijzonder bezoek

  Agenda

  CJG: De kracht van positief opvoeden (Triple P)

  Schoolkorfbaltoernooi

  Koningsdag in Zevenhuizen

  Wie wordt de voorleeskampioen van Zuid Holland?

  Koningsspelen

  Zoals in de vorige nieuwsbrief vermeld, zijn vrijdag 21 april de Koningsspelen. Deze dag mogen de kinderen in het rood-wit-blauw/oranje gekleed naar school. Wilt u er wel voor zorgen dat de kinderen makkelijk in de kleding kunnen bewegen? De kinderen uit de groepen 3 t/m 8 hebben hun gymschoenen nodig. Ook is het handig om een extra flesje water mee te geven. 

  Schoolreis

  Donderdag 22 juni gaan de kinderen van de groepen 1 t/m 7 weer op schoolreis. Dit jaar gaan de groepen 3 naar Blijdorp, de groepen 4 en 5 naar Drievliet en de groepen 6 en 7 naar Duinrell, voor de groepen 1/2 wordt nog gezocht naar een passende locatie. Vanuit de ouderraad zult u binnenkort een factuur ontvangen voor de vrijwillige bijdrage. Groep 8 gaat in de laatste week van dit schooljaar op schoolreis.

  Helaas worden ook de kosten van een schoolreisje steeds hoger en daarom vragen wij u mee te denken over hoe wij hier in de toekomst mee om zullen gaan. Wilt u onderstaande korte enquête invullen?  

  https://forms.office.com/e/Z0msDs4WS2

  Terugblik studiedag 3 april 2023

  Wij zijn de dag gestart in de speelzaal, op het schoolplein en in school waar juf Eva en juf Larissa ons mooie voorbeelden hebben laten zien van bewegend leren. Daarna zijn wij met groep 1 t/m 3 aan de slag gegaan met de senso-motoriek bij leerlingen in de groep. Wat is senso-motoriek? Senso-motoriek verwijst naar de integratie van sensorische informatie en motorische reacties in het menselijk lichaam. Het omvat het vermogen om sensorische informatie, zoals aanraking, zicht en geluid waar te nemen en te interpreteren, en deze informatie te gebruiken om bewegingen te plannen en uit te voeren. De ontwikkeling van senso-motorische vaardigheden is essentieel voor dagelijkse activiteiten, zoals lopen, schrijven en sporten. Baby's en jonge kinderen ontwikkelen doorgaans hun senso-motorische vaardigheden door middel van exploratie en spel, waardoor ze geleidelijk aan complexere motorische vaardigheden en coördinatie kunnen ontwikkelen.  

  Groep 4 t/m 8 is aan de slag gegaan met EDI en bewegend leren. Het expliciete directe instructiemodel (EDI) is een lesmethode die zich richt op gestructureerde en systematische instructie, waarbij leraren de leerstof expliciet en direct aanleren aan de leerlingen. Het model richt zich op het overbrengen van kennis en vaardigheden in kleine stapjes, waarbij leraren voortdurend controleren of de leerlingen de stof begrijpen en feedback geven. Bewegend leren is een onderwijsaanpak waarbij leerlingen tijdens het leren fysiek actief zijn. Dit kan bijvoorbeeld door middel van bewegingsspelletjes, actieve opdrachten of door het gebruik van bewegende elementen in de lesmaterialen. Door fysiek actief te zijn tijdens het leren, kunnen leerlingen zich beter concentreren en wordt informatie beter opgeslagen in het geheugen. EDI en bewegend leren zijn beide effectieve onderwijsmethoden. Door de gestructureerde en systematische aanpak van EDI kan de leerstof goed begrepen worden, terwijl bewegend leren de betrokkenheid van leerlingen vergroot en de concentratie vergroot.  

  In de middag hebben wij schoolbreed bewegingen afgesproken die wij gebruiken bij de rekenbewerkingen, zoals bijvoorbeeld erbij of eraf. Daarna hebben wij geleerd hoe onze eigen manier van leren invloed heeft op de manier van ons lesgeven. Onze manier van leren heeft invloed op onze manier van lesgeven, omdat de manier waarop wij informatie verwerken en begrijpen, ons perspectief op onderwijs beïnvloedt. Als wij bijvoorbeeld zelf vooral leren door te lezen en te schrijven, dan zouden wij geneigd kunnen zijn om leerlingen op dezelfde manier te onderwijzen, terwijl andere leerlingen mogelijk beter leren door visuele of praktische ervaringen. Door ons hiervan bewust te zijn, passen wij de verschillende leerstijlen toe die passend zij bij uw zoon/dochter.

  Voorjaar bij de kleuters - bijzonder bezoek

  Woensdag kwamen twee nieuwe harige leerlingen even neuzen bij een paar kleuterklassen. Helaas is de school niet geschikt voor lammetjes, dus gingen ze weer mee naar huis.

  Inloopochtend locaties in wijk Koningskwartier

  U bent van harte welkom om bij uw zoon/dochter in de groep te komen kijken. Wij organiseren dit weer op donderdag 20 april: van 8:20 - 8:45 uur. Groep:1/2F en 8b, 7/8C, 8a  

  Pasen

  Wij willen de ouderraad enorm bedanken voor het organiseren van het heerlijke Paasontbijt. Fijn dat wij telkens mogen rekenen op veel vrijwilligers tijdens onze schoolactiviteiten. Wilt u ook helpen? Stuur de OR gerust een mail: or@reigerbos.nl

  In de middag gingen wij met zijn allen knutselen in de school!

  Kids Top 20! Wat een feest!

  DatumTijdActiviteit
  Vrijdag 21 april 2023 Koningsspelen
   Zaterdag 22 april 2023 t/m zondag 7 mei 2023 Meivakantie 
  Maandag 8 mei 2023 Verhuisdag locatie Koningskwartier (leerlingen groepen 1/2F en 8b, 7/8C, 8a zijn vrij)  
  Dinsdag 9 mei 2023 Eerste schooldag voor alle leerlingen op onze nieuwe locatie in Koningskwartier!
  Donderdag 18 mei 2023 Hemelvaartsdag, kinderen vrij
  Vrijdag 19 mei 2023 Vrije dag voor de kinderen
  Maandag 29 mei 2023 2e Pinksterdag, kinderen vrij

  De kracht van positief opvoeden (Triple P)

  Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Zuidplas organiseert binnenkort de online lezing De kracht van  positief opvoeden voor ouders van kinderen tussen de 3 en 12 jaar. 

  Het is niet altijd makkelijk om kinderen positief op te voeden. Want hoe reageer je als ouder op een kind dat boos of driftig is? En hoe ga je om met een kind dat stil, bang of verdrietig is? Dit bespreken we tijdens de lezing De Kracht van Positief opvoeden volgens de Triple P-methodiek. Als je je kinderen positief opvoedt ontwikkelen ze vaardigheden en zelfvertrouwen. Dit is belangrijk voor succes op school en in relaties. 

  Deze online lezing vindt plaats op woensdag 10 mei 2023 van 19.30 – 21.30 uur.  

  Deelname bedraagt € 5,00 per persoon (Ouderparen 10% korting). Voor aanmelden en meer info ga naar www.cjgcursus.nl of klik op deze link.

  Schoolkorfbaltoernooi

  Weidevogels korfbaltoernooi

  Woensdag 24 mei is het Weidevogels Korfbaltoernooi in Bleiswijk voor kinderen van groep 4 t/m 8. Voor kinderen uit groep 1 t/m 3 zijn er verschillende korfbalspelletjes. De inloop is vanaf 13.00u en om 13.30u start het toernooi. U dient hier op eigen gelegenheid naartoe te gaan.

  Hoe u uw kind kunt inschrijven kunt u vinden op de flyer. U kunt zich ook opgeven om een team te coachen.  

  U kunt zich dus niet opgeven bij de school, maar enkel rechtstreeks bij de organisatie van het korfbaltoernooi.

  Koningsdag 2023

  Wie wordt de voorleeskampioen van Zuid-Holland?

  Op 19 april strijden 8 basisschoolleerlingen om de titel Provinciale Voorleeskampioen van Zuid-Holland

  De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 30 jaar! Wie wordt dit jaar de Voorleeskampioen van Nederland? Zeker is dat in deze spannende provinciale finale van Zuid-Holland één van de kanshebbers wordt gekozen. Dit jaar streden de meer dan 500 Zuid-Hollandse basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 tegen elkaar om de titel Provinciale Voorleeskampioen. Tijdens de voorrondes lazen schoolkampioenen uit de hele provincie een fragment voor uit een zelf gekozen boek. De provinciale winnaar gaat door naar de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd op 24 mei.

  De provinciale finale van Zuid-Holland wordt gehouden op 19 april in de Bibliotheek Rotterdam

  In totaal zullen 8 kinderen uit de groepen 7 of 8 van diverse basisscholen uit de provincie Zuid-Holland strijden om de titel ‘Provinciale Voorleeskampioen 2023’. De finalisten zijn afkomstig uit Dordrecht, Gorinchem, Katwijk, Oegstgeest, 's-Gravenhage, Voorschoten, Zevenhuizen en Zoetermeer. 

  De ouders, klasgenoten en leerkrachten zijn van harte welkom om de voorlezer te komen aanmoedigen. Een jury van deskundigen bepaalt wie het beste en boeiendst voorleest. De winnaar van de provinciale finale krijgt een grote beker, een boekenbon en een oorkonde. De presentatie van de provinciale finale is in handen van actrice, zangeres en theatermaakster Irene van der Aart. Zij verzorgt tevens samen met pianist Ed Boekee de entr’act tijdens het juryberaad. 

  Landelijke finale

  De Provinciale Voorleeskampioen gaat Zuid-Holland vertegenwoordigen tijdens de feestelijke landelijke finale op 24 mei 2023 in TivoliVredenburg Utrecht. Een jury bestaande uit prominente kinderboekliefhebbers, onder wie Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden, bepaalt wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2023 mag noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

  De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 30 jaar!

  Maar liefst 3.498 scholen organiseerden in dit jubileumjaar een schoolwedstrijd - een record -. In totaal deden 264.877 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. De boeken uit de serie De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths & Terry Denton zijn het meest voorgelezen (gekozen door 126 schoolkampioenen). De series Dagboek van een muts (125 keer) en Het leven van een loser (109 keer) volgden. Roald Dahl is de meest voorgelezen auteur; maar liefst 249 leerlingen lazen voor uit een van zijn boeken. De Nederlandse schrijfster Carry Slee werd door 169 schoolkampioenen voorgelezen tijdens de schoolrondes.