Openbare Basisschool 't Reigerbos

    Nieuwsbrief 24-11-2023

    In deze nieuwsbrief:

    Communicatie over belangrijke zaken

    Overblijfouder gezocht voor de instroomgroep

    Inloopochtenden in week 2 en 3 8-12 en 15 januari 2024

    MR

    Sinterklaas

    Paarse Vrijdag

    Kerstborrel

    Wereldoriëntatie

    Parnassys

    Overblijfouders gezocht voor onze locatie Koningskwartier

    Agenda

    CJG: Webinars van kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve helpen je verder!

    CJG/GGD: De (eerste) menstruatie

    Communicatie over belangrijke zaken

    Wij beseffen hoe bijzonder het is dat u uw kinderen aan ons toevertrouwt. Wij doen ons best uw kind optimaal te laten ontwikkelen.

    Maar soms hebt u andere verwachtingen dan wij waar kunnen maken of schatten wij zaken anders in. Dat kan wel eens boosheid of misschien verdriet bij u oproepen. Het gaat immers om uw kind.

    Dit vraagt om zorgvuldige en respectvolle communicatie. Emoties communiceren in bijvoorbeeld een mail kan allerlei ongewilde effecten geven voor u, maar ook voor ons. En daar wordt uw kind nooit beter van.

    We vinden het daarom belangrijk om over gevoelige zaken samen te praten en niet te schrijven.

    We willen u daarom vragen om tijdig een gesprek aan te vragen wanneer u iets dwars zit.

    Overblijfouder gezocht voor de instroomgroep

    Vindt u het leuk om met een klein groepje kinderen van vier jaar een half uurtje te lunchen tussen de middag, dan bent u van harte welkom in onze instroomgroep 1E op het Zaagmolenpad. Iedere dag (behalve woensdag) van 11:30-12:00 wordt er gegeten met de kinderen en daarna is uw hulp hard nodig op het plein. Eindtijd kan in overleg. Via k.looman@reigerbos.nl kunt u reageren. Er staat een vrijwilligersvergoeding tegenover. Wilt u meer informatie hierover, loop dan gerust even langs bij juf Karin.

    Inloopochtenden in week 2 en 3 8-12 en 15 januari 2024

    In de week van 8-12 januari en 15 januari 2024 staan er weer inloopochtenden gepland van 8:20-8:40 uur.

    Dinsdag 9 januari: groep 1/ 2 B, 3B, 4A, 5A, 4C

    Woensdag 10 januari: groep 1/ 2 C , 5/ 6 C, 7A

    Donderdag 11 januari: groep 3A, 6A, 7B, 1/ 2 A

    Vrijdag 12 januari: groep 1/ 2 D, 4B, 5B, 6B 

    Maandag 15 januari: Locatie Koningskwartier alle groepen

    Instroomgroep vanaf 1 januari 2024

    Na de kerstvakantie zullen wij een instroomgroep starten op onze locatie Zaagmolenpad. In deze groep zullen kinderen starten die vier jaar worden. 

    MR

    Afgelopen dinsdag 21 november heeft de MR vergadering plaatsgevonden. Hieronder vindt u een samenvatting van de punten die in deze vergadering zijn besproken.

    - Het vaststellen van het aantal groepen voor schooljaar 2024-2025 door de PMR wordt losgehaald van het werkverdelingsplan, waar dit onderdeel van uitmaakt, en al in januari gedaan. Zo kan er eerder aan de formatie gewerkt worden.

    - Er is een beleidsplan geschreven voor het omgaan met mobiele devices op 't Reigerbos. Dit beleidsplan is vastgesteld en zal per januari ingaan. Er wordt geïnventariseerd vanaf welke groep er een kluis nodig is.

    - Er moet een nieuw schoolplan voor de periode 2024-2028 gemaakt worden. Er komt een denktank waarbij leerkrachten en de oudergeleding van de MR mee kunnen denken. Zodra een deel van het schoolplan af is, wordt de MR hierin meegenomen en om feedback gevraagd.

    - Er wordt naar ouders gecommuniceerd hoe leerkrachten omgaan met emotionele mails en/of parroberichten van ouders.

    - Het jaarverslag 2023/2024 en werkplan van de MR zijn vastgesteld.

    - De evaluatie van de nieuwe werkwijze rondom de pauzes is gedeeld met de MR.

    Wilt u de volledige notulen van deze ontvangen? Stuur dan een mail naar mr@reigerbos.nl. Zodra de notulen zijn vastgesteld op de volgende vergadering, krijgt u deze toegestuurd. De volgende vergadering staat gepland op dinsdag 23 januari 2024.

    Sinterklaas

    Dinsdag 5 december verwachten we weer een bezoek van de Goedheiligman. De ontvangst zal op beide locaties buiten plaatsvinden. De kinderen zullen eerst naar de klas gaan. Uiteraard bent u welkom om mee te zingen en te kijken. Wilt u er dan wel voor zorgen dat u achter alle kinderen gaat staan? Alvast bedankt!

    Paarse Vrijdag

    Door heel het land wordt op 8 december Paarse Vrijdag gevierd: dé dag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is. Uiteraard vinden wij dat iedereen élke dag zichzelf mag zijn. Om de kinderen hiervan bewust te maken, is vrijdag 8 december Kom-zoals-je-het-liefst-bent-dag. De kinderen mogen deze dag naar school komen zoals ze dat het liefst willen. Of dat nou in een onesie, een pyjama, een feestjurk of wat dan ook is. Alles is goed. Dat geldt natuurlijk ook voor de kapsels.

    Kerstborrel

    Enkele weken geleden heeft u een enquête kunnen invullen of u eventueel naar een kerstborrel wil komen tijdens het kerstdiner van de kinderen. Ongeveer 75% heeft hierop ja ingevuld. Dit betekent dat de ouderraad zich gaat buigen over de organisatie hiervan. Meer informatie volgt nog.

    Wereldoriëntatie

    In groep 5 starten de kinderen met wereldoriëntatie. Ze volgen dan de zaakvakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. De groepen 5 en 6 zullen, net als de groepen 7 en 8 al doen, projectmatig gaan werken. Op deze manier kunnen we dieper ingaan op de thema's. De kinderen kunnen zo ook meer vaardigheden laten zien, zoals onderzoeken, schrijven van teksten, presenteren etc. Hierdoor zullen er wel minder leertoetsen worden meegegeven

    Parnassys

    We hebben gemerkt dat er wat onduidelijkheden waren over het inzien van de rapporten. Dit is niet mogelijk via Parro maar via het ouderportaal van Parnassys. Ook kunt u via deze link https://inloggen.parnassys.net/idp/ inloggen met de inloggegevens van Parro. Wanneer u op de naam van uw kind klikt, kunt u kiezen voor rapporten. Hier vindt u de gemiddelde resultaten van de toetsen van de afgelopen periode.

    Overblijfouders gezocht voor onze locatie Koningskwartier

    Vindt u het leuk om met een klein groepje kinderen van vier/vijf jaar een half uurtje te lunchen tussen de middag, dan bent u van harte welkom in onze groepen 1/2 op het Zaagmolenpad. Iedere dag (behalve woensdag) van 12:30-13:00 wordt er gegeten met de kinderen. Via k.looman@reigerbos.nl kunt u reageren. Er staat een vrijwilligersvergoeding tegenover. Wilt u meer informatie hierover, loop dan gerust even langs bij meester Robert. 

    Agenda_Reigerbos_Zevenhuizen.jpg
    Jaarkalender 2023-2024 OBS 't Reigerbos_Pagina_04.jpg
    Jaarkalender 2023-2024 OBS 't Reigerbos_Pagina_05.jpg
    centrum_jeugd_gezin_zuidplas_nieuwsbrief 't Reigerbos_Zevenhuizen.jpg

    Webinars van kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve helpen je verder!

    Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft dit jaar weer een aantal webinars voor ouders gemaakt in samenwerking met Tischa Neve. Zij behandelt diverse opvoedkundige onderwerpen en geeft praktische tips. Alle webinars staan online voor je klaar en kunnen terug gekeken worden. 

    Kindje op komst

    Tijdens dit webinar krijg je tips om goed voorbereid aan het ouderschap en de opvoeding van je kindje te beginnen. Tischa vertelt hoe het is om ouder te zijn. Ze helpt je om na te denken over hoe jij straks je kind wilt opvoeden en grootbrengen.      

    Kinderen en pittige emoties

    Kinderen kunnen behoorlijk pittige emoties hebben met als gevolg vaak pittig gedrag. Als je niet oplet dan maak je de emoties (onbedoeld) groter en het valt niet altijd mee om te dealen met zo’n emotioneel kind. Tijdens de webinar leer je daar op een goeie en effectieve manier mee omgaan. Want dat is best een uitdaging. 

    Creatief opvoeden met een kleine beurs

    Als je niet veel geld te besteden hebt, kan het je behoorlijk bezighouden: 

    hoe zorg je ervoor dat jouw kind met zelfvertrouwen en een goed gevoel 

    opgroeit. Een webinar vol herkenning, erkenning, begrip en praktische handvatten.

    Help je kind de scheiding door

    Als je uit elkaar gaat heb je de verantwoordelijkheid om dit proces zo goed mogelijk te doen en begeleiden voor je kinderen. Maar dat is best lastig als je zelf met al je emoties door zo’n pittige periode gaat.

    In dit webinar geeft kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve tips om kinderen goed te begeleiden tijdens het proces van een scheiding.

    Deze gratis CJG-webinars uit 2023 kan je het hele jaar terugkijken via www.cjgcursus.nl of klik op de directe link:

    DatumTitel
    Van 01 februari tot en met 31 januari 2024Kinderen en pittige emoties – 1 tot 11 jaar
    Van 01 februari tot en met 31 januari 2024Help je kind de scheiding door – 2 tot 15 jaar
    Van 01 februari tot en met 31 januari 2024Creatief opvoeden met een kleine beurs – 0 -14 jaar
    Van 01 februari tot en met 31 januari 2024Kindje op komst – zwangeren en partners

     

    Meer informatie en aanmelding CJG cursussen

    Website:                    www.cjgcursus.nl

    E-mail:                       info@cjgcursus.nl

    Telefoon:                   088 254 23 84

    De (eerste) menstruatie

    In de puberteit verandert er een hoop in het lichaam van je dochter. Stemmingswisselingen, een groeispurt, lichaamsbeharing en de eerste ongesteldheid. Dit wordt ook wel ‘menstruatie’ genoemd.

    Voorbereiding

    Het is goed je dochter voor te bereiden op haar menstruatie. Anders zal ze er erg van schrikken, als ze niet weet waarom er bloed in haar onderbroek zit. 

    Meisjes beginnen te menstrueren tussen de 10 en 18 jaar. De gemiddelde leeftijd is 13, maar het kan dus ook eerder of later zijn. 

    Hoe bereid je haar hierop voor?

    Begin op tijd! 

    Zodra je dochter groeit en rondere vormen krijgt, is de menstruatie nabij. Dan is het in ieder geval tijd om erover te praten! Maar als je al eerder vragen krijgt, haak er dan op in. Niet elk kind durft vragen te stellen. Zorg daarom dat jevóór het begin van de puberteit al informatie geeft. Dit kan bijvoorbeeld als ze 8 of 9 jaar is. 

    Geef betrouwbare informatie 

    Op sociale media en op straat kan er onjuiste informatie rondgaan over de menstruatie. Kinderen horen het liefste informatie over de puberteit van hun ouders. Ze vertrouwen jou het meest! Vertel niet alleen over de menstruatiecyclus, maar ook over hygiëne en vruchtbaarheid. Vertel je kind bijvoorbeeld wat voor menstruatieproducten zij kan gebruiken en vraag of zij dat liever zelf koopt, of samen. Weet je zelf niet zo goed hoe het zit met de menstruatie? Zoek informatie hierover op internet of in de bibliotheek.

    Praat tijdens een activiteit 

    Voor sommige ouders is het lastig om te praten over menstruatie. Soms wordt de menstruatie gevierd, maar soms is het een taboe. Als je dit onderwerp lastig vindt, kan het helpen te praten tijdens de afwas of een autorit. Je kunt het onderwerp dan aankaarten door te vragen: ‘Wat weet je eigenlijk al over ongesteld zijn?’ Vaak verrast ze je met haar kennis!

    Gebruik hulpmiddelen 

    De menstruatie kan lastig zijn om uit te leggen. Een hulpmiddel zoals een animatieboek of een website is dan handig!

    Het belangrijkste is dat je dochter weet dat de menstruatie iets normaals is. Het hoort erbij, al is het soms vervelend. Door haar vroeg te informeren, stel je haar gerust. De puberteit is al lastig genoeg!

    Meer informatie over opvoeden en opgroeien: www.cjghm.nl; zoek op menstruatie 

    Bron: https://pubergids.nl/stories/ongesteld-worden/ 
    Bron: https://www.opvoeden.nl/menstruatie-2403/